De Kloostergang by Trappist® Tribute

Hoe correct een Trappist inschenken?

7 stappen naar de perfect uitgeschonken Trappist!

Lees je niet graag? Onder de tekst vind je een leuke video waarin Koen Naulaerts het voordoet.

  1. Bewaar je bier koel en op een droge, donkere plaats (in de koelkast of in de kelder). Zet je trappist daarbij altijd rechtop (alleen flessen met kurk bewaar je net zoals wijn best liggend), want zo kunnen eventuele gistresten zich op de bodem van de fles vastzetten en komen die niet in je glas terecht. Indien je kan, laat je trappist minstens één week rusten vooraleer je die uitschenkt. Zo zakt de gist naar de bodem en krijg je een mooi, helder bier in het glas. Serveer het bier op de juiste temperatuur, zoals aangegeven op het etiket.
  2. Zorg voor 100% schone en droge glazen: vet, stof en andere onzuiverheden zijn nefast voor de schuimkraag, het aroma en de smaak. Reinig bierglazen nooit in de vaatwasser. Zeepresten van vaatwasproducten leggen een film op je glas waardoor de schuimkraag afgebroken wordt. Spoel de glazen altijd goed en was ze af met de hand. Het glas voor het uitschenken bevochtigen is niet nodig. Koud water brengt je glas op de juiste temperatuur, maar zorgt voor een minder stabiele schuimkraag.
  3. Hou het bierglas schuin, in een hoek van ongeveer 45° en schenk het bier voorzichtig langs de zijkant in. Probeer met de bierfles het glas niet te raken. Het flesje kan vuil zijn en het glas heb je net schoongemaakt. Het correct inschenken van een trappist vergt enige oefening. Het bier moet rustig in het glas worden gegoten, terwijl je toch een stevige schuimkraag van 3 tot 4 cm wil creëren. Elk bier reageert anders in het glas.
  4. Blijf het bier op een rustige, vloeiende manier in het glas gieten, anders vermengen bier en gistbezinksel zich met elkaar. Kantel het glas voorzichtig tot je het rechtop houdt. Hou het glas weer iets schuiner als er te veel schuim ontstaat. Belangrijk is wel dat je na het inschenken voldoende schuim op je bier hebt. Het is normaal dat een Trappist niet volledig in een glas gaat van de eerste keer.
  5. Wil je meer schuim dan tracht je iets rustiger en hoger in het midden van het glas te schenken. Heb je al veel schuim dan tracht je meer aan de zijkant van het glas te schenken en niet te hoog en iets sneller. Tip: Hoe trager en hoger je schenkt; hoe meer schuim.
  6. Bijna alles uitgeschonken? Houd dan de hals van je bier eens in de gaten. Zorg ervoor dat de gistresten niet mee het glas in gaat. Het bezinksel neemt minstens 1 cm op de bodem van de fles in.
  7. Een bier kan volledig van smaak veranderen als je het bezinksel ermee vermengt. Wals halverwege een beetje met je fles alvorens verder in te schenken. Je bier zal er mistig tot troebel uitzien en normaal gezien iets voller en bitterder smaken

Last but not least: laat je glas zeker niet overschuimen, zodat geen kostbaar bier verloren gaat. Schol!

De video is in het Nederlands.

Koen Naulaerts laat je in enkele stappen zien hoe je best een Trappist inschenkt.

De Kloostergang

We delen met plezier ons avontuur in de Trappisten wereld. Blijf op de hoogte van onze exclusieve anekdotes, weetjes en nieuwigheden.

Laatste blogs

Volg ons op Facebook

Youtube kanaal

Reserveer

De Kloostergang by Trappist® Tribute

Ben je ouder dan 18?