De Kloostergang by Trappist® Tribute

De Kloostergang in Bierpassie Magazine!

Wim Swinnen kwam op bezoek en was onder de indruk. Van Spaanse wijn tot koffie uit Kameroen. Trappist: véél meer dan bier en kaas

Is alles al niet gezegd en geschreven over Trappist? Nee, wel integendeel. Daarvan zijn althans Koen Naulaerts en Kenny Hermans overtuigd. De ondernemende jongelui, allebei 25, gaven hun job – respectievelijk in Dubai en bij Coca-Cola – op om samen de schouders te zetten onder een nieuw project: Trappist Tribute. “Ondertussen dromen we al van vestigingen in het buitenland.”

Aanvankelijk zien de gewezen studiegenoten het groots. Geïnspireerd door Heineken Experience, het Amsterdamse museum waarin bezoekers een interactieve multimediarondleiding krijgen, denken ze in de richting van bierbeleving en virtual reality. Ze bezoeken brouwerijen en abdijen, raken van langsom sterker onder de indruk van het unieke, authentieke verhaal van de trappisten en ontdekken dat de monniken van de cisterciënzersorde zich lang niet alleen toeleggen op bierbrouwen, maar ook tal van andere ambachtelijke producten maken. Het idee van een hommageproject neemt steeds vastere vorm aan.

Naulaerts en Hermans gaan letterlijk aankloppen bij zowat alle trappistenabdijen, van Oostenrijk tot de VS, en worden er warempel steevast met open armen ontvangen. “Zo was het onthaal in Saint Joseph’s Abbey in Spencer, Massachusetts onvergetelijk. We verbleven er vier dagen en hoewel we volslagen vreemden voor de paters waren, werden we er als eregasten behandeld.” Geleidelijk wint het tweetal ook het vertrouwen van de Internationale Vereniging Trappist (IVT), die uiteindelijk haar medewerking verleent aan het initiatief.

Trappist Tribute is in eerste instantie een e-commercebedrijfje. Vanaf oktober ontvangen abonnees een Tribute Box met een flesje trappistenbier, het bijbehorend glas, een ander trappistenproduct en – onder het motto ‘A story to taste’ – uitvoerige informatie over de historiek van de trappistenabdijen, de levensfilosofie van de cisterciënzermonniken en een toelichting over bier- en foodpairing. Voor dat laatste luik creëerden gerenommeerde bierchefs als Stefaan Couttenye (Het Hommelhof), Raf Sainte (De Gebrande Winning) en Alex Verhoeven (Hert) een gerecht dat met de trappist in de box een smakelijke combinatie vormt. Het recept is bijgesloten, zodat je zelf aan biergastronomie kan gaan doen.

Trappistendiners

Om de aandacht te vestigen op hun onderneming openden Naulaerts en Hermans begin juli alvast de pop-up De Kloostergang in Aarschot. In dit stemmige café kun je zowat alle trappisten naar waarde schatten, waaronder ook moeilijk tot nagenoeg onmogelijk verkrijgbare bieren zoals het refterbier Westmalle Extra en de IPA Sinergia ’19, een samenwerking van het Italiaanse Tre Fontane en het Amerikaanse Spencer. Daarnaast kun je ook kiezen uit een assortiment wijnen en likeuren van de Spaanse trappistenkloosters Monasterio de la Oliva en Monasterio de San Pedro de Cardeña. Zelfs trappistenkoffie uit Koutaba in Kameroen staat op de kaart. De hongerigen worden desgewenst gespijsd met onder andere brood, diverse soorten kaas en charcuterie, muesli, confituur en honing, allemaal op artisanale wijze gemaakt in trappistenabdijen. Voor de zoetekauwen zijn er ook nog trappistenkoekjes en –chocolade.

Ten slotte staan er in De Kloostergang geregeld speciale evenementen zoals kaas- en bierdegustaties, trappistenquizzen, trappistenbarbecues en trappistendiners op het programma. “De respons is tot dusver overweldigend. We hebben veel tijd en centen geïnvesteerd in dit project, en dan is het natuurlijk fijn dat het zo goed loopt. Van alle opbrengsten schenken we een deel aan diverse goede doelen. Ondertussen dromen we al luidop van buitenlandse vestigingen. Zelfs in Japan zou dit concept kunnen scoren.”

De Kloostergang

We delen met plezier ons avontuur in de Trappisten wereld. Blijf op de hoogte van onze exclusieve anekdotes, weetjes en nieuwigheden.

Laatste blogs

Volg ons op Facebook

Youtube kanaal

Reserveer

De Kloostergang by Trappist® Tribute

Ben je ouder dan 18?